Acinonyx jubatus - гепарди


ГЕПАРД


Бележка 2

НАУЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ

царство

:

Анималия

Филум

:

Хордата

Подфилум

:

Гръбначни

Клас

:

Бозайници

Поръчка

:

Месоядни

Подряд

:

Фелиформия

Семейство

:

Felidae

Подсемейство

:

Felinae

Мил

:

Ациноникс

Видове

:

Acinonyx jubatus

Често срещано име

: Гепард

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

  • Височина : 121 - 150 см плюс 70 - 80 см опашка
  • Височина в холката (1): 67 - 94 см
  • Тегло: Около 50 кг
  • Продължителност на живота: максимум 14 години (средно 7 години)
  • Полова зрялост: 2 години

ХАБИТАТ И ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

The Гепард, научно наименование Acinonyx jubatus от семейство Felidae, е котешко, което сега се среща само в няколко области по света: в Азия (Иран); в южна Африка (Ангола, Ботсвана, Малави, Мозамбик, Намибия, Южна Африка, Замбия, Зимбабве); са изчислени малко екземпляри в Източна Африка (Етиопия, Южен Судан, Уганда, Кения и Танзания) и в останалата част на Африка.

Идеалното му местообитание са районите, където расте висока трева с множество храсти и с няколко издигнати точки, където може да наблюдава околната среда, за да идентифицира плячката.

ХАРАКТЕР, ПОВЕДЕНИЕ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Женските гепарди са самотни или най-много живеят с малките си, докато мъжете обикновено живеят с 2-3 други мъже, които може да са братя и сестри, но не е задължително. Смята се, че тези мъжки коалиции са взаимна изгода, особено за лов, когато плячката е с определен размер.

Коалицията също има остро усещане за територия, която е внимателно ограничена с урина и ако някой друг мъж се опита да влезе в нея, това са яростни битки.

Противно на това, което се случва например сред илеони, при гепардите жената е тази, която избира с кого да се чифтосва и в това отношение между мъжките няма съперничество. Женската не се чифтосва, освен ако няма няколко мъжки, от които да избира или да се чифтосва. Няма моногамия.

Те са дневни същества.

ФИЗИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Гепардът е най-бързият бозайник на земята, достигайки 103 км / ч на разстояния от стотици метри и колко бърз може да се заключи от факта, че състезателен кон едва надвишава 70 км / ч.

Има характерна петниста козина, характеризираща се с бяло-жълтеникав фон с множество кръгли или овални тъмни петна; само гърлото и коремът нямат петна. Последната част на опашката се характеризира с четири до шест черни пръстена и бяла ключалка в края. Тези пръстени са много важни, тъй като са различни при всеки индивид и следователно представляват отличителен характер на всеки образец. Особеност на опашката е, че в гепарда тя функционира като кормило при бягане, особено при резки завои.

Той е много елегантен с тънко, стройно тяло и много дълги и здрави крака.

Главата на гепарда е малка пропорционално на останалата част от тялото, с муцуна, характеризираща се с две черни ивици, минаващи успоредно на носа, почти сякаш са сълзи, течащи от очите към челюстта. Смята се, че тази особеност позволява тя да не бъде заслепена от слънцето, докато тича.

Те имат особено развито зрение.

Това е единствената котка, която има полуприбиращи се нокти, това позволява по-голямо сцепление в земята по време на бягане.

В сравнение с други котки, те нямат особено големи зъби. Този факт се обяснява, като се има предвид, че като се има предвид, че ноздрите са много развити, вероятно в хода на еволюцията, такива големи ноздри са били необходими, за да позволят по-голям приток на въздух към белите дробове (основен елемент по време на бягане) и следователно пространството за корените на зъбите се намаляват. Всъщност цялото тяло на гепарда е състезателна кола, истинска автомобил по поръчка с големи бели дробове, голямо сърце, голям черен дроб, всички насочени към бягане.

КОМУНИКАЦИЯ

Гепардът комуникира чрез различни видове звуци със своите връстници, чуващи се на няколко километра.

ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Той е месоядно животно и любимата му плячка е газелата, но се храни и с импали, зайци, брадавици и др.

Като дневно животно, то ловува рано сутрин и късно следобед.

След това жертвата се хваща за гърлото и се удушава, ако е с определен размер, ако малък размер е смачкан черепа.

Обикновено само една женска с младите ходи на лов всеки ден (и следователно ядат всеки ден). Един възрастен обикновено се храни на всеки 2-5 дни.

Често плячката му се краде от нея от други животни, например от хиени, така че тя се храни много бързо (вижте видеоклипа по-горе).

РАЗМНОЖЕНИЕ И РАСТЕЖ НА МАЛКИТЕ

Женските могат да се размножават по всяко време на годината и са полиеструси с много кратък цикъл от дванадесет дни и остават плодовити в продължение на два до три дни. Няма моногамия и женската е тази, която избира мъжките, с които да се чифтосват.

Женската има бременност от 90-95 дни, в края на които може да роди 1 до 8 кученца, дори ако средната стойност е 3-5. При раждането си кученцата са много малки с тегло около 150-300 гр. Те се отличават със сиво оцветено палто с гъста грива по гърба, което помага да се слее по-добре с висока, суха трева. Тази козина ще остане в младите гепарди до три месеца (понякога до двегодишна възраст).

През първите седмици малките се преместват всеки ден от майка си, за да се опитат да избягват хищниците и винаги да намират по-безопасни места. Въпреки тези предпазни мерки, детската смъртност обикновено е много висока, дори 90%, тъй като майката трябва да отсъства, за да се храни, а лъвовете, основните хищници на малките гепарди, остават в засада.

Отбиват се на 3-месечна възраст. Те обикновено остават с майка си до 13-20 месеца. Половата зрялост се достига около двегодишна възраст.

СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Гепардът е класифициран в червения списък на IUNC сред уязвимите видове, УЯЗВИМ (VU) т.е. с висок риск от изчезване в дивата природа.

Направените оценки показват, че популацията на гепардите е намалена до едва 7500 екземпляра по света, разпределени по следния начин: 4500 екземпляра в Южна Африка (Ангола, Ботсвана, Малави, Мозамбик, Намибия, Южна Африка, Замбия, Зимбабве); 2570 екземпляра в Източна Африка (Етиопия, Южен Судан, Уганда, Кения и Танзания); 250 екземпляра в останалата част на Африка и шепа в Иран. По-малко от половината от очакваното население живее в защитени зони, но те не са достатъчни, за да гарантират изчезването на този вид, ако са свързани и с факта, че детската смъртност е около 90%.

Подобно оскъдно население се дължи на разрушаването и фрагментацията на естественото местообитание на гепарда, както и на бракониерството. Наблюдава се тенденция да се убива майката и да се вземат кученцата и след това да се продават като домашни любимци, тъй като те могат да бъдат опитомени. Изчерпването на местообитанията също е друг важен фактор за оцеляването на този вид, тъй като любимата му плячка има тенденция да бъде оскъдна и поради това се конкурира с хората, с животновъдите, от които се разглежда и третира като заплаха.

The Гепард е изброена в приложение I към CITES (Конвенция за международна търговия със застрашени видове от фауната и флората, известна просто като "Вашингтонската конвенция"), която включва застрашени видове, чиято търговия е разрешена само в изключителни случаи.

На практика е забелязано, че има няколко фактора, които не предвещават нищо добро за оцеляването на този вид и са: несигурност и политическа нестабилност в някои екологично важни райони и липсата на политическа воля за насърчаване на опазването на местообитанията. липсата на финансови ресурси за подпомагане на опазването и стимулиране на местното население да опазва дивата природа; > липсата на екологично съзнание, което води както до фрагментация и унищожаване на естествените местообитания на гепарда, така и до неотчитане на биологичното разнообразие; начинът на живот на гепарда не може да бъде променен, той не е адаптивно животно.

СОЦИАЛНО, ИКОНОМИЧЕСКО И ИКОНОМИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ В ЕКОСИСТЕМАТА

Гепардът беше силно ловен заради козината си. За щастие днес се осъзна, че е много по-изгодно за сафарита и зоопаркове.

Забележка
  1. Холка: област на тялото на четириногите, разположена между врата и лопатките, считана за най-високата област на гърба, където се измерва височината
  2. Изображение без авторски права: С любезното съдействие Национална цифрова библиотека - САЩ

Видео: Сравниваю WildCraft с другими играмиСимулятор Семьи ГепардаТреш на начале видеоLisaGame


Предишна Статия

Размножаване на дърво от хляб - как да размножаваме дървета от хляб от резници

Следваща Статия

Рапис: отглеждане, грижи и как да накарате да цъфти